Krigshistorisk minnesmärke i fjäll-lappland
 

  I Järämä ca 18 km från Finska Kaaresuvanto mot Kilpisjärvi finns tyskarnas STURMBOCK-STELLUNG försvarslinje i Finska Lappland.
Området är delvis restaurerat och är öppet för besökare från juni till september.

Klicka här för karta över området


   
     
Foto: Sten-Ove Alatalo

Historia:
Tyskarnas 20. fjällarmé byggde ställningar i den smalaste delen av Finska "Käsivarsi" sommaren 1944. Den 7. fjälldivisionen bemannade ställningarna från oktober 1944 till januari 1945, då området övergavs utan strider.

Området kallas med olika namn: Lätäseno tyska försvarsställningarna, Sturmbock-Stellung (Karesuando-Stellung) enligt det tyska täcknamnet eller på samiska Leahttáseanu duiskalas soahtesajit. Lokalbefolkningen kallar området för Järämä.

De finska trupperna på området var i ställningarna i Markkina, ca. 8 km öster om tyskarna.

Krigstiden i fjäll-Lappland:
På utställningsbyggnaden på området finns en fast utställning med temat "Krigstiden i Fjäll-Lappland". Det är en presentation
Utställningen ger en djupare kunskap om tiden och händelserna som drog Finland med i kriget i Lappland. Den presenterar krigens olika faser och parter, samt evakueringen av civilbefolkningen till Sverige, hemkomsten och återbyggnaden av Finland.
Utställningsvideon "En civils dagbok" hjälper den besökande att leva sig in i livet på befolkningen i fjäll-Lappland under krigets olika faser.

I utställningsbyggnaden finns ca. 100 kvm stort fast utställningplats. I aulan finns det plats till tillfälliga utställningar. Fästningsområdet "Sturmbock-Stellung" finns i sluttningarna bakom utställningsbyggnaden. Det finns även kafé i byggnaden.

Järämä är öppen för besökare från juni till september

VÄLKOMNA!